de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Midrasj: Nicodemus
maandag 08 februari 2016 08:57

Enkele weken terug was ik op een bijeenkomst om te studeren op een tekst uit de bijbel. Het betrof Nicodemus, een vooraanstaande man in de Joodse gemeenschap, die in de nacht op bezoek gaat bij Jezus. Het bijzondere van deze studie, was dat iedereen een ander beeld had bij de vragen die hij aan Jezus voorlegde. Ieders beeld toonde meer over de student in kwestie dan over Nicodemus zelf. Het meditatief en intuïtief kijken naar het verhaal in de bijbel, bracht iedereen bij een inzicht in zichzelf.

Spiegel

Vanuit psychologisch perspectief is dit niet nieuw. Iedereen projecteert immers zijn eigen beelden op iets dat voorgeschoteld wordt. Dus het gaat niet over wat wel of niet waar is. Doeltreffender is het om je eigen beelden in kaart te brengen. Deze vertellen namelijk precies hoe jijzelf bent en functioneert, of waar jijzelf staat met de vragen.

Nicodemus

Nicodemus komt dus volgens verschillende lezers met verschillende beweegredenen, en achtergronden tot Jezus. Uiteindelijk vertelt de bijbel dat Nicodemus verdere stappen zet in het contact met Jezus. Hij wordt dus volgens de verhalen ergens in geraakt en het beïnvloed zijn leven.
(Zie: Bijbelaantekeningen)

Midrasj

Meditatief en intuïtief kijken naar een bijbelse gebeurtenis, en het antwoord dat dan gevonden wordt over jezelf, is een beoefening die in de Joodse leer "Midrasj" genoemd wordt.
(Bron: Wikipedia)

Mijn midrasj kwam in een beeld, maar het kan elk willekeurig verhaal zijn. Sommige vertelden over een voorgeschiedenis, en anderen over de afloop. Hoe dan ook, zoek je eigen midrasj als je mediteert op een ontmoeting van Nicodemus en een bron van goddelijke liefde. Hoe is jouw Nicodemus, wat deed hij, hoe reageert hij, en wat doet hij daarna? Wat vertelt dit over jouw eigen leven?

Persoonlijkheid

MidrashMijn midrasj was een beeld waarbij Nicodemus na afloop door de donkere straten van de stad loopt. Langzaamaan komt hij aandachtig tot stilstand, tot zijn verschijningsvorm volledig stilstaat. Het licht van zijn essentie beweegt rustig door. De persoonlijkheid kan niet volgen en staat dus als aan de grond genageld. De grote taak van mijn Nicodemus is om de stilstaande gestalte gerust te stellen en mee te nemen. Immers de geest kan niet zonder de aardse vormen.

 

You have no rights to post comments

Recent