de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Hoor wie klopt daar
zondag 22 november 2009 18:25
Het is op het moment van schrijven nog enkele weken verwijderd van het jaarljkes Sinterklaasfeest. Hoor wie klopt daar kinderen? Het Sinterklaasjournaal is even niet weg te denken uit ons gezin. We hebben nog slechts een enkele gelovige, maar de oudsten spelen met groot gemak dit theater mee.

Onbesproken

Ondanks het besef dat wij de schoenkado's kopen, is er toch een onbesproken gebied. Zowel wij als ouder, als de oudste kinderen, uiteraard omwille van de jongste. Maar toch ook om de angst voor wat komt, of beter nog, mogelijk uitblijft...

Zo vermoed ik dat de kinderen meespelen met het besef dat wij kado's voor ze kopen, maar ook met angst in hun hart voor diezelfde ouder die mogelijk vindt dat het niet goed gegaan is. Dat ze mogelijk toch niet braaf waren op dat ene cruciale moment.

Hoop

Ondanks de angst, is er toch die hoop op dat ene mooie kado. Wij als ouder weten, dat ondanks hun incidentele wangedrag, dat het schoenkado er toch komt. Al was het maar om de traditie voort te zetten, en de jongste nog niet van het geloof te laten vallen. Zo schenken we toch in alle geheimzinnigheid het schoenkado namens Sinterklaas, al was het maar om het tegen ze te kunnen gebruiken op een andere cruciale moment.

Taboe

Zo is er dus een taboe, en tegelijk is vrijwel iedereen er van doordrongen. Een taboe omdat het iets oplevert. En net zoals in het Sinterklaas liedje komt er een telkens weer een moment dat er iemand komt aankloppen. Een goedheiligman die ons helpt herinneren dat het iets oplevert om goed te doen. Ondanks de taboe, en mogelijke misdragingen, is er vergeving en beloning voor het goede.

Angst

Met het besef dat elk taboe mogelijk een beloning in zich heeft, maakt het lastig om deze te doorbreken. Wat nu als het allemaal veranderd, of bespreekbaar gemaakt wordt? Zal het voordeel van zwijgen dan wegvallen? Stel je gerust met het besef dat het ook de Sint niet uitmaakt. De kado's blijven komen, niet vanwege het taboe in stand houden, maar omdat de heilige in ons bestaan het goede waardeert.

Breek door

Zet je dus in om jouw taboe te doorbreken en je zult merken dat er niets wegvalt. Het verrijkt slechts jouw bestaan. Het doorbreken van taboe's is niet nadelig, integendeel, het werk verrijkend om deze te doorzien. Haal het meeste uit jouw leven, niet door de taboe te behouden, maar om deze te doorbreken en de voordelen ervan te behouden.

 

You have no rights to post comments

Recent