de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Bezetenheid
maandag 27 januari 2014 19:18

We kennen allemaal die momenten dat we helemaal in gedachten zijn. Die momenten waarin we helemaal zijn opgenomen in onze eigen realiteit van het denken en overdenken. We verblijven dan in de wereld die niet is aangesloten op de realiteit om ons heen. We zijn als het ware bezeten van deze denkbeelden. Het komt vrijwel altijd opvolgend op een moment van grote geraaktheid. We worden geraakt door iets dat ons enorm van be´nvloeden, inspireren, bedroefd of bedreigd doen voelen. Dit iets is veelal een licht moment waarin we veel kunnen leren van onszelf, maar er tegelijk door in bezetenheid raken.

De naam

De kunst is om te gaan herkennen wat de naam van deze bezetenheid is. De naam zoals het kennen van Repelsteeltje, verbreekt de betovering die het over je heen legt. De bezetenheid kunnen benoemen verbreekt de trance van deze denkbeeldige wereld. Voordat dit echter mogelijk is, moeten we ons ook beseffen waarin we op leerzame of positieve wijze geraakt worden.

Een voorbeeld: Ed heeft het erg druk op zijn werk en kan het vrijwel niet loslaten omdat hij het gevoel heeft iets te moeten doen om het te veranderen. De bezetenheid van Ed draagt de naam 'oplossen'. Hij is vol van de problemen die er spelen op zijn werk en heeft voortdurend het gevoel dat er iets moet worden opgelost. Als Ed hier wat langer bij stil staat ontdekt hij dat hij ook thuis veelal bezig is met brandjes blussen bij de kinderen, en altijd paraat staat om in te grijpen waar nodig. Deze bezetenheid, genaamd 'oplossen', maakt dat Ed is wie hij is. Iedereen kent hem als iemand die je kan aanspreken met een probleem, waarop hij vrijwel altijd en snel een goed antwoord heeft. En zoniet dan komt het kort daarop met en onverwacht inzicht waardoor de situatie vrijwel meteen veranderd en problemen oplossen.

Zo heeft iedereen een eigen vorm van bezetenheid die helemaal bij hem of haar past. Bij anderen kan het vele vormen aannemen, zoals 'lusteloosheid', 'besluiteloosheid' maar ook 'daadkrachtig' of 'oplossend'. De kunst van het ontdekken van deze naam is om helemaal in de energie en bewustzijn en lichaamshouding te gaan waarin je jezelf kent als 'bezeten'. Vraag jezelf dan 'wat is de naam?'. Houdt dit dan een tijdje vol totdat er een naam verschijnt in je bewustzijn.

Geraaktheid

Nu komt de bezetenheid nooit zomaar uit de lucht vallen. Het kruipt in je op het moment dat je geraakt wordt in je bestaan. Deze geraaktheid is vrijwel altijd een moment van grote lichtheid, een moment waarop je volop wordt geprikkeld om te doen wat je werkelijk te doen hebt op deze wereld. Vanuit een moment van grote beroering kan je worden uitgedaagt om vergevingsgezind te zijn, maar de kans is groter dan jouw bezetene opduikt op om te gaan vechten. Het grote licht dat in je leven komt is zelden te dragen, en het is heel menselijk om hiervoor uit de weg te gaan en bezeten te worden met iets dat makkelijker is voor je.

Voorbeeld: Ed wordt emotioneel geraakt door de frustratie en verdriet van zijn partner. Hij wordt hierin uitgedaagt om werkelijk het verdriet toe te laten in zijn systeem om samen met zijn partner te zijn. Hier springt de bezetene op en Ed is volop aan het werk om de oorzaak op te lossen. Het is een bezetenheid omdat pas vanuit geraaktheid gedeeld kan worden, en de vraag naar de benodigdheden gesteld kan worden. Ed's partner heeft wellicht een eigen leerproces en hoe goed is het om dit te neutraliseren door oplossingen aan te bieden? Een diepgaande les wordt ervaren, nimmer opgelost. De bezetenheid van Ed heeft hier de overhand.

Terugkeer

Om vanuit bezetenheid terug te keren naar het moment van lichtheid en oorsprong, heb je een naam nodig. De naam van de bezetene brengt de toverkracht terug naar normale proporties. Het brengt terug het inzicht dat er een moment vooraf ging. Mogelijk heb je hiervoor een gebed, een naam, een vraag nodig om de bezetene uit te drijven.

Ed is geholpen door elk moment dat hij opmerkt dat hij na denkt over oplossingen, zichzelf de vraag te stellen 'wat is de pijn?'. Dit helpt om de oorspronkelijke geraaktheid terug te vinden. Het moment van lichtheid en oorsprong kan op deze manier benoemd worden en de bezetene is uitgedreven. Door de pijn te voelen onder de aandrang om oplossingen te bedenken, komt Ed weer in contact met zichzelf. Hij is in staat om in contact te treden met zijn partner, ook die durft hij te vragen wat de pijn is, naast dat hij zijn eigen geraaktheid kan ervaren.

Zowel de bezetene als het oorspronkelijke moment zijn beiden onderdeel van jou als persoon. De oplossingsgerichtheid van Ed en de geraaktheid definiŰren wie hij werkelijk is. De geraaktheid vertelt iets over de staat van zijn, de oplossingen maken iets van zijn persoonlijkheid. Beide onderdelen zullen moeten omarmt worden. De bezetene 'oplossen' is werkelijk een goed onderdeel, en zonder dit element zou Ed niet als Ed bekend staan. De kunst is nu om vanuit de bezetenheid terug te keren naar de oorsprong, en beiden wereldkundig te maken. Ed kan voelen dat hij geraakt is door zijn partner, dit delen, en samen naar oplossingen zoeken. Hiermee is de bezetenheid bezworen en kan Ed zich in contact wijden aan zichzelf.

Het onderdrukken van de bezetene, of de oorsprong, is altijd een slechte zaak. Daarmee wordt een onderdeel van jezelf verdrongen. Je kan dit doen door opmerkingen te maken waardoor de bezetene wordt geketend. Daarmee zul je proberen te boel vast te zetten opdat het niet kan overheersen, of je kan met woorden jouw bezetene bagataliseren. 'het is toch heel normaal om de ander te helpen', of juist het tegenovergestelde 'die ander moet zichzelf maar redden'. Beiden gaan voorbij aan dat wat aan de bezetene vooraf ging.

Helemaal

Ga in jezelf op zoek naar het moment dat je in gedachten bent, niet in contact met je omgeving, en bezeten bent. Ga op zoek naar jouw gebed om deze bezetene uit te drijven, en ervaar wat de oorspronkelijke lichtheid is, en omarm beiden. De bezetene en de engel zijn beiden onderdeel van wie je bent, ga ze niet uit de weg, en breng ze de wereld in. Dit is "helemaal" wie je bent.

 

You have no rights to post comments

Recent