de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Defensief
maandag 11 juni 2007 13:53

Een tijd terug kwam een droom langs waarin van allerlei flarden langskwamen. Het was een droom dat me in vogelvlucht vertelde waar ik stond en wat ik nog te leren had. Met name de boodschap die over defensieve communicatie is iets wat me een tijd bezig gehouden heeft. Wat me in deze tijd duidelijk is geworden zal ik hieronder beschrijven.

Buiten naar binnen

Iedereen kent wel eens de situatie dat een nabij persoon opeens een waarheid uitspreekt. Het raakt je ernstig en tegelijk is raakt het een gebied dat je onbekend is. Het is een waarheid waar je je vast al langer bewust van bent, maar liefst onbewust houd. Er wordt een boodschap van buitenaf opgenomen in jouw binnenste. Er wordt een {:essentie} geraakt die is.

Zelfkritiek

Onbewust als je kan zijn met jouw eigen leerpunten, zul je mogelijk ook deze boodschap willen negeren. Als dat zo is, wil je ook de lering zelf negeren. Kritisch worden op jezelf is dan een mooie zet om jezelf meer onder druk te zetten. Door interne kritiek te voeren op dat wat je nog niet geleerd hebt val je bijna vanzelf in jouw valkuil. De valkuil van voortdurende zelfkritiek. Om jezelf niet helemaal af te vallen ga je het tekort van deze valkuil verdedigen. Dit is de enige manier om de buitenwereld niet op de hoogte te brengen dat je jezelf dus niet goed genoeg vindt.

Afschermen

De reactie die je zult geven is ge├źnt op zelfbehoud en het afschermen van jezelf voor de buitenwereld. Als je jezelf niet wilt zien mag een ander je ook niet zien. De reactie op de boodschap van waarheid is dus toelichten waarom het zo is, zonder de waarheid op te nemen. De reactie licht toe waarom het zo is, hoe het zo is gekomen, en dat je best weet dat het nog niet goed genoeg is, dat je met rust gelaten wil worden omdat je tijd nodig hebt, dat de ander best begrip kan opbrengen omdat je het al zo zwaar hebt, enzovoorts.

Heling

Wil je echter groeien, genezen en helen, dan is dit niet de weg om te gaan. De constatering van pijn, omdat het waarheid betreft, is bewustzijnspijn. Pijnlijk bewust van de tekortkoming, niet als negatief oordeel, maar een tekortkoming van toeweiding aan jezelf.

De pijn is groeipijn omdat elk bewustzijn daarmee gepaard gaat. Het is dus geen reden om je hiervoor af te wenden. Voor heling is een verwelkoming van deze zielepijn nodig. Door je open te stellen voor de liefde van de waarheid komt bewustzijn en daardoor kan heling plaatsvinden.

Binnen naar buiten

Daar waar je geraakt wordt door een boodschap van buiten naar binnen, betreft het altijd een leerpunt. Soms een leerpunt omdat het een onbewust deel van jezelf betreft dat je eronder probeert te houden, soms een om je te vertellen dat je kwetsbaar bent omdat je niet in balans bent. Wat de situatie ook is, leer om jezelf lief te hebben en de waarheid te omarmen. Omdat jouw waarheid, jezelf betreft.

De liefde voor de leer van het leven die je tot groei stimuleert is een liefde die van binnen naar buiten gaat. Dit is het enige antwoord wat voortdurend van je gevraagd wordt.

 

You have no rights to post comments

Recent