de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Empathie
woensdag 30 april 2008 06:50
Op een vraag, van iemand die me na staat, iets op te schrijven over empathie, ga ik op deze koninginnedag maar eens even achter het toetstenbord zitten... en wachten. Empathie is niet iets dat je snel overkomt als je naar een computerscherm staart. Empathie is een gebeuren waarbij iemand zich inleeft in een ander. Ik moet dus verder terug, naar bijvoorbeeld het contact dat ik heb met mijn clienten. Nee, beter nog, naar de situaties waarin ik teken voor de ander...

Eigen

@ROp de {:Agenda 'diverse beursen} waar ik inmiddels geweest ben om zielstekeningen te maken voor bezoekers gebeurt het telkens opnieuw. Zodra iemand tegenover me gaat zitten en me aankijkt, soms als ik iets dichterbij wil komen, of een dieper contact zoek, vraag ik nog om iemands handen. Zonder dat ik erover nadenk, of een speciale handeling heb, gebeurt het spontaan: ik leef in... Het energetisch contact dat ontstaat omdat ik mijn ziel open voor de ander, maakt dat ik kan bewegen op de manier zoals de ander zo eigen is.

Nivo's

Dit moment waarop de uitwisseling ontstaat, is het begin waarop ik kan beginnen. Ik kan gaan {:tekenen}, volledig intuïtief, volgend wat er in me opkomt. Hierin ontstaat het mooiste wondertje van zo'n moment, ik teken de zielstoestand van de persoon waarmee ik me ingeleefd heb. Deze automatische vorm van empathie, is niet iets waarvoor ik geleerd heb, en ik ben van mening dat veel meer mensen dit kennen.

Er zijn echter verschillende aspecten die {:Ik 'een mens} definiëren, en al deze aspecten van de ander ervaar ik zelf als nivo's. Het zielsnivo, het gevoelsnivo, het denknivo, het wereldse nivo, allemaal aspecten van het leven van dat moment. Ik noem dit nivo's omdat ik veelal op zielsnivo begin en van daar uit naar buiten werk. Het is een hele diep nivo. Voor veel mensen is het bijna magisch dat ik op zo'n nivo naar buiten, naar de gewone wereld, toewerk. Aan het eind van deze sessies komt er vanuit de ziel een boodschap die voor de dagelijks wereld een betekenis heeft. Deze zielsgang wordt dan getekend.

Vertrouwen

Om op een dergelijke wijze empathisch te zijn, vereist het dat er een volstrekt vertrouwen is in het moment. De gevoelens die komen vragen geen beoordeling, ontvangen en geven lukt alleen als er {:GoedEnKwaad 'geen oordeel} is. Op empathische manier contact maken, heeft een zekere wisselwerking. Als er met volstrekt vertrouwen en zonder oordeel bekeken wordt wat er speelt, heeft dit een opbrengst voor diegene die het ondergaat.

Het vertrouwen dat ik in het moment heb, de empathische verbinding op het diepste nivo, geeft de cliënt een ervaring van magische verbinding waarin het vertrouwen terugvloeit. Juist dit waardevolle verbond maakt dat de cliënt vanuit de ziel open kan en mag bloeien.

Werking

De werking van empathie moge hierboven duidelijk zijn geworden. De {:CollectiefOnderbewuste 'wetenschappelijke werking} is natuurlijk niet geheel aan te tonen. Psychologische methode proberen hier een richting aan te geven en er is zekere aansluiting met de parapsychologische zienswijze.

Een precieze verklaring heb ik ook niet, en ik stel me gerust met de gedacht dat het ook niet uitmaakt. De werking die ik en cliënten ervaren veranderd er namelijk niet door. Wel heb ik een beeld voor mijzelf die het mogelijk maakt erover te spreken of over na te denken.

Zoals magneten aantrekken, zo is er altijd een zeker veld dat bestaat. Niet zichtbaar of tastbaar, maar we te ervaren. Zoals je een stuk metaal naar een magneet voelt trekken, zo is er een beweging te ervaren vanuit jezelf naar buiten en een terugvloeien. Het vloeien en bewegen is iets waar ik gebruik van maak in het zielscontact of bij het magnetiseren of strijken.

Mensen die magnetiseren, of deze wijze van behandeling toepassen, zijn als het ware zelf magneten. Het trekt aan, bij anderen en bij de magnetiseur. De empathische verbinding die soms spontaan tot stand komt, is dus iets dat veelal ontwikkeld moet worden. Er namelijk geen magnetiseur die er prijs op stelt om alles van andere op onbewaakte momenten aan te trekken zonder in de gaten te hebben wat er {:Omgeving 'bij hem/haar achterblijft}.

Schoning

De uitwisseling bij aantrekken en magnetisme bestaat nu eenmaal. Het vraagt een goed luisteraar om na te gaan of iets eigen is, of oneigen. Het oneigen deel is veelal iets dat blijft kleven of hangen omdat er een stukje eigen ontwikkeling gemaakt moet worden. Lees ook het artikel {:Zelfbescherming 'zelfbescherming} hierover. De enige wijze om geschoond te blijven is om zelf zuiver te zijn, en zelf zuiver zijn vraagt vertrouwen.

 

You have no rights to post comments

Recent