de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Omgeving
donderdag 14 juni 2007 03:54
Een tijdje terug hadden twee van mijn kinderen voor het eerst het verschijnsel 'slappe lach'. Ze konden gewoon niet meer stoppen. Telkens als ze stopten en elkaar aankeken begon het weer opnieuw, en zoals dat gaat, verklaren konden ze het niet. Ze wisten gewoon niet waarom ze telkens weer moesten lachen.

Openheid

Het contact tussen twee mensen is pas een contact als er een mate van openheid is. In deze openheid, met of zonder woorden, kan gevoel en gedachte vrijelijk stromen. Gevoel en energie wordt uitgewisseld.

Door de uitwisseling kan je op nieuwe gedachten gebracht worden. Nieuwe gevoelens worden gewekt en oude aangewakkerd. Dit is de functie van openheid en contact, het verstevigd, verdiept de ervaring.

Uitwisseling

Openheid lijkt op deze manier een mooi gegeven, maar wat nu als je in een ander contact komt dan eerder genoemde broederlijke slappe lach? Wat is het effect als die ander een boze bui heeft? Wat nu als je iemand treft die onverwerkte gevoelens heeft? Wat wordt er dan uitgewisseld?

Als je een zware dag op het werk hebt, waarbij medewerkers mopperen, afgesloten zijn door de drukte van het werk, welke uitwisseling onderga je dan? Het risico is aanwezig dat je het opneemt en hierin niet het onderscheid kan maken wat het jouwe is en wat niet.

Dualiteit

Het gekke is dat zolang de ervaring duurt er geen dualiteit is. Op het moment echter dat de uitwisseling iets heeft afgegeven op je zul je opmerken dat je er ook mee rondloopt. Zodra je van omgeving wisselt en een ander contact aangaat wordt je geconfronteerd met dat stukje.

Hier verandert de ervaring en wordt er bewustzijn ontwikkeld. Bewustzijn van dat wat je eerder hebt uitgewisseld. Bewustzijn dat het niet onderdeel is van jezelf, maar meegenomen is uit het contact. Hier begint de dualiteit omdat de ervaring beschouwd wordt. De ervaring wordt daarmee een eigenheid die onderzocht wordt, om van de negatieve impact los te komen.

Eigenheid

In het onderzoek van de ervaring ontdek je na verloop van tijd dat je jezelf te kort gedaan kan hebben. Niet door te ervaren, maar door iets mee te nemen wat je niet past. Door deze bewustwording kan je afscheid nemen van dat wat niet past.

Door deze {:Bewustzijn 'bewustwording} kan je meer en meer afscheid nemen van ongepaste zaken. Door deze oefening telkens te herhalen en in de praktijk te brengen, kom je meer en meer tot jouw eigenheid. Sterker nog, de oefening is al onderdeel van jouw eigenheid.

Eenheid

Zodra je een klein beetje eigenheid ontdekt en afscheid neemt van de ervaringen en energieen die niet passen, ben je op weg naar eenheid. Eenheid van zijn, waarin geen energie van anderen in achterblijft. Zodra je eigenheid voluit kan zijn en kan uitstralen, zul je ook in het contact met andere in eenheid blijven.

Eenheid is echter alleen te handhaven als je in liefde voor jezelf durft te blijven. Dit vraagt veel en het is maar al te menselijk om met tijd en wijle terug te vervallen in dualiteit. Neem jezelf dus niet teveel kwalijk, hiermee zul je jezelf in je eigen ervaring in de dualiteit drukken. Neem jezelf niet kwalijk omdat het je wegvoert van eenheid.

Contact

De eigenheid die je kunt ervaren en bij je kunt houden brengt liefde in het contact. Deze uitwisseling in liefde brengt nieuwe ervaring, verdiept gevoel en geeft een werkelijk contact. In deze uitwisseling blijft ieder in eigenheid zonder bagage mee te nemen.

Durf deze {:Spiraal 'spiraal} om te draaien en kies voor eigenheid in het contact opdat niet alleen jijzelf maar ook de ander profiteert van deze verwordenheid.

 

You have no rights to post comments

Recent