de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

I Tjing
Orakel
woensdag 07 december 2005 03:33

@RDe Chinese levensfilosofie is terug te vinden in het Yin Yang symbool. Het symboliseert de eeuwige cyclus van mannelijk/vrouwelijk, licht/donker, kracht/zachtheid, crisis/voorspoed, stilstand/groei. Maar tevens is het een beschouwing waarin alles aan verandering onderhevig is.

De verandering is te zien in het Yin Yang symbool als het licht dat doorbreekt als alles zwart is. Maar ook dat wanneer alles licht lijkt, er altijd een zwartheid tevoorschijn zal komen om verandering in te luiden.

De I Tjing staat dan ook voor de eeuwige verandering van het leven.

Elementen

De krachten die inwerken op deze bewegingen worden gevoed vanuit acht verschillende elementen. Deze elementen zijn in vier paren onder te verdelen waarbij de elementen die in een paar getoond worden elkaars tegenhanger zijn.

 • Berg en Meer
 • Vuur en Water
 • Donder en Wind
 • Hemel en Aarde

De betekenis die deze elementen bevatten zijn kort samengevat de volgende:

 • Berg: het onverzettelijke
 • Meer: het gezellige en oppervlakkige
 • Vuur: de verbinding
 • Water: het onpeilbare, het gevoel
 • Donder: de plotselinge verandering
 • Wind: het aanhoudende
 • Hemel: het vernieuwende, het sturende
 • Aarde: het voedende, het ontvangende

Combinaties

Een combinatie van telkens twee elementen geeft één van de vierenzestig symbolen uit de I Tjing.

meer
hemel
wind
vuur
water
donder
aarde
berg

Raadpleging

Alles in jouw omgeving reageert op jouw aanwezigheid, jouw houding, emotie en energie. Zo reageert ook de munt die je werpt als je geconcentreerd de energie oproept van jouw vraag. De antwoorden die de I Tjing geeft als reactie op jouw houding, kan gezien worden als een {:orakel}.

De I Tjing laat zich nu op verschillende manieren gebruiken. Normaliter zal je met drie koperen munten een zestal worpen maken. Indien de vraag een Ja/Nee antwoord betreft dan volstaat een enkele munt. Is het een kwestie van iets meer nuance zoals Altijd/Ja/Nee/Nooit dan moet er met twee munten éénmaal gegooid worden.

De worp

Elke worp met drie munten vormt een vrouwelijke of mannelijke lijn, een zeer vrouwelijke of zeer mannelijke lijn. De zeer mannelijke of zeer vrouwelijke lijn zal aanzetten tot verandering. Deze inzet is te zien in het Yin Yang symbool zoals eerder beschreven.

Deze manier van werpen vormt dan één van de 64 hexagrammen uit de I Tjing. Zijn er daarbij veranderende lijnen dan is ontstaat er een tweede hexagram die aanvullende informatie geeft.

De teksten die in het I Tjing boek te lezen zijn beschrijven de hexagrammen en de veranderende lijnen. Deze orakel teksten zijn een antwoord op jouw vraag.

Consult

Heb je een vraag, wil je de I Tjing eens proberen of raadplegen, neem dan contact op voor een {:Brochure 'consult}. Het kan ook voorkomen dat een duiding die je zelf geworpen hebt niet meteen duidelijk wordt. Heb je dan hulp nodig bij de interpretatie, voel je dan vrij om een gesprek aan te vragen.

Andere websites:

Laatst aangepast op vrijdag 09 mei 2014 15:55
 

Reacties   

 
Henny Bos
0 #1 Henny Bos 06-01-2018 01:37
Je bouwt de hexagrammen van onderaf op betekent dat ook dat de onderste dus eerste drie lijnen het bovenste hexagram vormen?
 
 
Marco
0 #2 Marco 06-01-2018 11:14
De zes worpen vormen de zes lijnen, van de onderste tot en met de bovenste.
 

You have no rights to post comments

Recent