de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Zoeken Onderzoeken
maandag 04 september 2006 03:08

Wat is het verschil tussen zoeken en onderzoeken als je het hebt over eigen gedrag? Laten we eerst eens kijken wat er in het woordenboek van van Dale staat over deze woorden:

zoe·ken (ov.ww., ook abs.)

  • trachten te vinden => achter iets aan gaan, rondzien naar
  •   trachten te verkrijgen, te bereiken
  • iedere gelegenheid aangrijpen om te vitten op
  •   door zijn gedrag uitlokken

on·der·zoe·ken (ov.ww.)

  • proberen om iets beter te leren kennen, om er een beter inzicht in te krijgen

Zoeken is iets vinden of verkrijgen waarvan je denkt dat je het niet hebt. Terwijl onderzoeken daar in zijn geheel niet over gaat (in beginsel, maar daarover later meer). Met het zoeken probeer je iets op te vullen, veelal vanuit een motivatie dat je het nodig hebt. Met zoeken tracht je iets te verkrijgen waarvan je denkt dat je het niet of niet voldoende hebt.

Met zoeken ga je voorbij aan het feit dat je een behoefte bevredigd. Een behoefte bevredigen is een verslavind hebben. De behoefte zelf vraagt om een invulling, en deze maakt dat je zoekt. Je zoekt naar invulling in de buitenwereld. Het zoeken in de buitenwereld omdat je onbewust denkt het niet in jezelf te hebben.

Aanvullen

Goedkeuring van anderen krijgen is zo'n voorbeeld waarbij je de buitenwereld nodig hebt om jezelf goed te voelen. Je kan dan stellen dat het zoeken begint bij het punt dat je (onbewust) jezelf geen goedkeuring kan geven. Er is waarschijnlijk een stemmetje dat zegt dat je eigenlijk niet ok bent. Je bent alleen ok als anderen dat tegen je zeggen. En zoals alles dat van buiten komt, is de houdbaarheids datum beperkt. Als je het niet een innerlijke bron maakt moet het telkens weer aangevuld worden van buitenaf. Je blijft zoeken, ook al vindt je wat je op dat moment nodig hebt.

Onderzoeken

Door nu te stoppen met zoeken geef je jezelf de ruimte om jezelf te leren kennen. In eerste instantie zal dit niet makkelijk zijn. Zoals bij elke verslaving blijft de behoefte om van buitenaf gevoed te worden. Door nu de mogelijkheid open te houden dat er misschien ook een innerlijke bron is die je kan voeden, krijg je de ruimte om beter inzicht te krijgen in jezelf en jouw gedrag.

Een beter inzicht krijgen in jezelf en jouw gedrag, heet onderzoeken. Dit is een naar binnen gekeerde beweging die, mits je het kan volbrengen, een innerlijke bron toont. Het ontdekken, of bewust worden van deze innerlijke bron, maakt dat je stopt met zoeken. De terugkeer naar deze bron breekt de verslaving. Het denken dat je iets van buiten nodig hebt wordt omgebogen tot helemaal ok zijn.

Voor de gevorderde onderzoeker kan ik alleen nog zeggen dat het onderzoeken als uitgangspunt ook een manier van zoeken kan verworden. Let dus op dat je niet in de zelfreflectie blijft hangen. Een destructieve manier van leven is jezelf voortdurend op een waagschaaltje leggen en jezelf te analyseren en te onderzoeken. Daarin verwordt een inzichtelijk en bruikbaar onderzoeken toch nog zoeken. De weg naar verlichting is dan weg van verlichting.

 

You have no rights to post comments

Recent