de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Is jouw potje vol?
woensdag 02 april 2008 04:39
Als alles wat je moet doen in je leven te veel lijkt te worden, als 24 uur in een dag niet meer voldoende is, onthoud dan de grote mayonaise pot ... en het bier.

Een professor stond voor zijn klas filosofie en er stonden enkele voorwerpen voor hem. Op het moment dat de les begon, pakte hij in stilte de grote lege mayonaise pot en vulde deze met golfballen. Hij vroeg aan de studenten of het gevuld was, en dat vonden ze.

Aldus pakte de professor een doos met kiezels en goot deze leeg in de pot. Hij schudde de pot een beetje en de kiezels vulden de ruimte tussen de golfballen. Nogmaals vroeg hij zijn studenten of de pot vol zat, en dat vonden ze.

De professor pakte een doos met zand en goot deze in de pot. Natuurlijk vulde het zand de gehele inhoud van de pot, waarmee de ruimte tussen de golfballen en kiezels gevuld werd. Nog éénmaal vroeg hij zijn studenten of deze pot vol was. Anoniem riepen de studenten ja.

De professor pakte van onder zijn tafel twee blikjes bier en goot deze leeg in de pot, het vulde nu ook de ruimte tussen de zandkorrels, waarop de studenten lachten.

"Nou," zei de professor, toen het stil werd, "''wil ik dat je herkend dat deze pot jullie leven symboliseert.

De golfballen zijn de belangrijke zaken - jouw familie, jouw kinderen, jouw gezondheid, jouw vrienden, jouw passies - zaken waarmee als al het andere afgenomen en alleen deze overbleven, jouw leven toch nog waardevol zou zijn.

De kiezels zijn alle andere zaken die van belang zijn zoals jouw baan, jouw huis, jouw auto. Het zand is al het andere - de kleine dingetjes.''"

"Als je het zand er als eerste in zou gieten", vervolgde hij, "zou er geen ruimte meer zijn voor de kiezels of de golfballen. Hetzelfde geldt voor jouw leven. Als je alle tijd en energie steeks in de kleine dingen, zul je nooit ruimte hebben voor zaken die belangrijk zijn voor je. Schenk aandacht aan dingen die cruciaal zijn voor jouw geluksgevoel. Speel met jouw kinderen. Neem de tijd om jouw gezondheid op peil te houden. Neem je partner uit eten. Doe alsof je 18 bent. Er is altijd nog tijd om het huis schoon te maken en de vuilnis buiten te zetten. Zorg alleerst voor de golfballen, de zaken die werkelijk belangrijk zijn. Stel jouw prioriteiten. Al het andere is slechts zand."

Toen hij uitgesproken was, viel er een diepe stilte. Toen stak één van de studenten zijn hand op met een frons op zijn gezicht, en vroeg wat het bier dan vertegenwoordigde.

De professor glimlachte. "Ik ben blij dat je dat vraagt. Het is er alleen maar om je te laten inzien dat hoe vol jouw leven ook is, er is altijd ruimte voor een biertje."

 

You have no rights to post comments

Recent