de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Slachtoffer
donderdag 08 februari 2007 13:18

Het woord slachtoffer heeft voor veel mensen een minder prettige smaak. Hier bedoel ik uiteraard niet de slachtoffers van verkeersongevallen of andere ernstige misdrijven. Ik bedoel de meer psychologische en emotionele kant van het slachtofferschap.

Waarschijnlijk ken je wel iemand die zich als slachtoffer gedraagd en geen actie neemt om de situatie naar eigen hand te zetten. Waarschijnlijk kun je je meteen het gevoel van dat moment herinneren, de smaak die het heeft, vol met schijnbare uitzichtloosheid en hulpeloosheid.

Grote macht

Het slachtoffer zal vaak de overmacht van de situatie belichten, de grotere macht van de ander, en deze wellicht nog groter doen lijken. De eigen invloed, de eigen zeggenschap en het eigen handelen wordt daarbij als zinloos of van geen invloed betiteld, weggewuifd als zijnde een lastige vlieg.

De macht die deze houding uitoefend is zeker groot. Het houdt de status quo in stand. De situatie zal niet veranderen. Sterker nog, iedereen die het aanhoort wordt meegesleept en op overtuigende manier mede-slachtoffer gemaakt. Slachtoffer van het leed dat ten toon gespreid wordt. Hierin meegaan betekent slechts slachtoffer worden van het slachtoffer. Slachtoffers met grote macht...

Bereidheid

Veelal is zo'n slachtoffer niet bereid om zich uit te spreken, te handelen naar eigen verantwoording of te breken met de bestaande omstandigheden. Het leven dat zich op deze wijze aanbied om van te leren, om van te groeien, zelfs opdringt, vraagt om een reactie. Een reactie als beweging op de impuls van eigen leven, actie en geluid. Een slachtoffer dat niet bereid is om het leven een kans te geven offert zichzelf.

Offeren

Het offeren van zichzelf als zelfbehoud. De eigen ziel krijgt geen ruimte en wordt stilgehouden. De eigen ziel schreeuwt het uit en wordt de kop ingedrukt. Deze mag onder geen beding vrijheid krijgen of geluid geven, het onheil zal nog groter worden. De ziel wordt in deze geslacht. Dit terwijl we zijn geboren om ons unieke geluid in de wereld te brengen. Het is niet de bedoeling om onszelf te offeren, wij groeien door onze vast omlijnde beelden te offeren. Niet het opgeven van een bezield leven, maar juist alles opgeven wat deze gevangen houd.

Moed

Het slachtoffer is geen zelfstandig naamwoord, het is een werkwoord. Het is een actief gedrag dat met grote macht uitoefent om de eigen ziel te onderdrukken. Een kracht die evenredig is met de levenskracht die gevraagd wordt. Herken je een stem in jezelf dat zich als slachtoffer voordoet of merk je dat je in de macht van een slachtoffer bent, verzamel dan de moed en verander iets ten goede van jouw werkelijke leven.

 

You have no rights to post comments

Recent