de afstand tot jouw kern

 

Stem vrede

Tonglen Meditatie
vrijdag 21 september 2007 04:11

Begin met mededogen te voelen. De methode is als volgt: Wanneer je inademt moet je je voorstellen dat je alle ellende van alle mensen ter wereld inademt. Alle duisternis, alle negativiteit, alle helse toestanden die overal bestaan, adem je in. En laat je hart die absorberen. Wanneer je inademt, adem je alle ellende en al het lijden van alle wezens ter wereld in - in verleden, heden en toekomst.

Wanneer je uitademt adem je alle vreugde uit die je in je hebt. Adem uit, schenk jezelf aan de wereld. Dit is de methode van mededogen: absorbeer al het lijden en stuur alle zegeningen de wereld in. Je zult verteld staan als je het probeert. Op het moment dat je al het lijden van de wereld in je opneemt, is het geen lijden meer. Het hart transformeert de energie onmiddellijk. Het hart is een transformerende kracht: neem de ellende in je op, dan wordt die getransformeerd tot gelukzaligheid. Die stuur je dan uit. Als je eenmaal ontdekt hebt dat je hart tot deze magie, tot dit wonder in staat is, wil je het steeds opnieuw doen. Probeer het uit. Dit is een van de meest praktische methoden - eenvoudig en met onmiddellijk resultaat.

Citaat van www.caseyin.org

Verkleinen

Waar dit stukje aan voorbij gaat, is dat het juist zo effectief kan zijn om het probleem of het lijden te verkleinen. Alle ellende van de hele wereld in te ademen kan erg groot worden, waardoor het effect minder is. Neem dus een kleiner en persoonlijker probleem om mee te beginnen. Jouw angst voor een ander, jouw boosheid om een situatie; al deze 'kleine' problemen en het lijden hieronder, inademen. Dan niet jouw angst, maar de angst van iedereen die dezelfde angst ervaart. Zodra je de rust en vrede terug uitademt, zul je ervaren dat direkt ook jouw angst verminderd.

Doordat je het probleem niet langer aan jezelf koppelt, en het een persoonlijke strijd wordt of is, wordt het hanteerbaarder. Aan de knoop trekken en sjorren maakt vaak dat de knoop hardnekkiger wordt. Door niet langer jezelf als onlosmakelijk te zien van deze knoop, door het loskoppelen van jezelf en het probleem, kan het opgelost worden. Jouw knoop wordt losgemaakt, niet door hartsenergie, maar door het verschijnsel los te koppelen van het eigen ik. Figuurlijk kan je zeggen dat jouw knoop als verschijnsel aangepakt wordt en er dus niet langer op een direkte wijze aan getrokken wordt. Zoals een strik ontwart de knoop als vanzelf doordat je niet aan de kern trekt, maar aan de uiteinden van de strik. Door de ander voor jouw in de plaats te zetten trek je aan de strik en wordt jouw knoop ontward.

Elke hapering

Op deze manier is deze meditatie op elk moment van de dag toe te passen, bij elke hapering van jezelf. Je trekt telkens aan de uiteindes, en de knoop lost zichzelf op. Jouw hapering lost op doordat je niet meer 'ik'-associatie maakt, en je je niet langer identificeert met het probleem. Het is namelijk juist de 'ik'-associatie die maakt dat de knoop juist bestaansrecht houd.

Vrede met jezelf

Dus zodra je aarzeling, beknelling, angst of anderszijds lijden ontmoet in jezelf, en je hier mee niet verder komt, adem je aarzeling van anderen in en adem je rust en vrede uit. Daarmee wordt de aarzeling opgelost omdat je geen personificatie ermee hebt. Zolang de aarzeling bevochten wordt, wordt de eigen angst voor de aarzeling bevochten. Er zal op deze manier altijd een 'nivo' nodig zijn om het 'nivo' op te lossen, daarmee blijft het in stand. Het is juist de weg van on-identificatie die het oplost.

Hopelijk pas je deze meditatie veelvuldig toe en groeit daarmee het zelfbewustzijn en vooral de vrede met jezelf.

 

Reacties   

 
Lhakyi
0 #1 Lhakyi 21-10-2008 01:28
Dank je wel voor deze heldere uitleg. Een meningsverschil met mijn man is nu te overzien omdat ik mijn ik los kan laten. Ga nu naar mijn werk en zal de oefening toepassen... spannend

"het klopt...een goeie oefening. Angst het zit in je hele lijf en als je dit erkent door de angst van anderen te beleven is de jouwe weg zodat er weer ruimte is voor echte zaken en geen kleine dingen waar je aan blijft hangen. Namkha Rinpoche zei: kun je iets aan het probleem doen ga dan in de actie en zoniet laat het los... en dit is een manier om je probleem, angst te laten gaan. Dit had ik net nodig. Nogmaals bedankt vd tip.
 

You have no rights to post comments

Recent